IMG 2338Eerder stonden onze jonge talentjes in de spotlights, nu volgen er enkele talenten van jaren terug. Talenten van onze voetbalclub die vele jaren in het betaalde voetbal hebben gespeeld. Deze keer: Peter van der Leij.

Het begin...
Onze hele jonge jeugdspelers zullen deze speler misschien niet meteen herkennen, maar de wat ouderen kennen deze speler meteen terug. Peter van der leij ging met zijn acht jaar bij VV Heeswijk voetballen. Toen was er nog geen echte competitie voor de jeugd, want die begon pas bij de B-junioren en Peter kwam als 15-jarige dus ook in het B- en vervolgens het A-team. Hij werd ook meteen met het A-team kampioen. Dat team stond toen onder leiding van Peter van de Middengaal en Jan van Erp. Op zijn zestiende stond Peter in het eerste en deed dat op een zeer voortreffelijke wijze. Peter was spijkerhard maar wel een hele sportieve libero en stond zijn mannetje. In Den Bosch hadden ze dat ook gehoord en gezien.. zij plukten het Heeswijk-talent naar hun FC.

FC Den Bosch & FC Wageningen
Peter was nog maar 19 jaar en moest overdag werken als metselaar bij Van Strien/Van Uden. De directeur van dat bedrijf was bij toeval ook voorzitter van onze voetbalclub, dus kreeg Peter alle medewerking om daar te trainen want hij was ineens semiprofvoetballer. Peter voetbalde bij FC Den Bosch van 1970 tot 1975. Toen maakte hij de overstap naar FC Wageningen. Zij speelden daar hun thuiswedstrijden op de Wageningse berg. Peter vertelt: “Daar kon het echt spoken op die beruchte berg. Menig betaalde clubs gingen daar met knikkende knietjes naartoe en vele werden er op een nederlaag getrakteerd.” Maar ook uit waren de bergbewoners zeer koelbloedig, wat ze ook in Eindhoven nooit meer zullen vergeten. Op 21 december 1977 versloegen deze bergbewoners voor de beker het grote PSV in eigen stadion in Eindhoven. Met maar liefst 1-6, en met van Peter van der Leij als grote uitblinker. Alle spelers van Wageningen van die wedstrijd zijn om die reden op 23 december uitgenodigd in Eindhoven, omdat het dan 40 jaar geleden is.

Van FC Den Bosch weer terug naar FC Wageningen

IMG 2334bwPeter speelde tot 1982 bij Wageningen en keerde toen weer terug naar FC Den Bosch. Dat was uiteindelijk maar voor één jaartje, want bij Wageningen misten ze toch een ervaren laatste man en zij polsten onze Heeswijkse Peter voor een terugkeer. Hij deed dat maar al te graag en nog voor liefst drie seizoenen. Peter miste door een sterfgeval de wedstrijd tegen VV Heeswijk. Op die wedstrijd kwamen toen zo’n 1100 toeschouwers af, en dat op onze eigen Balledonk. Leuk feitje: ondergetekende was tijdens deze wedstrijd een van de grensrechters.

Terug naar VV Heeswijk?
Toen keerde Peter terug waar alles begonnen is, en speelde één seizoen in het eerste van VV Heeswijk. Daarna ging hij naar het tweede. Toen kwam het Loosbroekse WHV en polste Peter voor trainer/speler voor het vaandelteam. “Dit heb ik twee jaar gedaan. Daarna deed ik een stapje terug en ging ik bij de Veteranen spelen. We werden in dat jaar meteen kampioen!”

...de laatste avonturen als trainer.
Ook in Keldonk waren ze zeer gecharmeerd van de kwaliteiten van de robuuste voetballer. Zij strikten Peter voor twee seizoenen als trainer. Daar werden de spelers van dat dorpje zo verrast door de training en het enthousiasme van hun trainer dat ze er alles aan zouden doen om kampioen te worden. Peter lacht er nu nog om: “achter een grote pot bier werden we kampioen.” Peter is twee seizoenen in Keldonk geweest en hing toen zijn kicks voorgoed aan de bekende wilgen. “Ik wilde ook graag wat vaker thuis zijn. Ik kan terugkijken op een hele mooie carrière als profvoetballer. 15 jaar lang, 412 wedstrijden en 12 keer gescoord.”

Genieten van de vrije tijd
Peter is nog goed fit en voor zijn hobby pakt hij regelmatig nog de racefiets. Ook volgt hij ons eerste elftal bij thuiswedstrijden. “Mooi om te zien dat ze het zo goed doen, en knap ook om zo hoog te spelen.” Op de zaterdagen volgt hij zijn kleinzoon Kay van der leij, die door een fusie tussen Keldonk en Boerdonk wat twijfelde over zijn toekomst. Op aanwijzingen van de keeperstrainers in Helmond kon hij beter wat hogerop gaan keepen en dus kwam hij bij Heeswijk. Hij verdedigt het doel van de JO15-1.

Ik bedank Peter voor zijn gastvrijheid en de medewerking aan dit interview, en wens hem nog veel gezonde jaren toe.

Groetjes, Mari Manders

Nog een aantal mooie archieffoto's en krantenknipsels van en over Peter:

IMG 2337klIMG 2333IMG 2336IMG 2335