Foto kunstgrasVandaag (4 oktober 2018) verscheen er een artikel in het Brabants Dagblad over de stand van zaken rondom de vervanging van het kunstgrasveld van onze voetbalclub. In het kort komt het er op neer dat onze voetbalclub (en ook de buren van Avesteyn) niet blij is met de plannen van de Gemeente Bernheze. Lees verder voor het gehele artikel.

Weer rubber op voetbalvelden in Heeswijk en Dinther

HEESWIJK-DINTHER De voetbalclubs Avesteyn (Dinther) en vv Heeswijk zijn zeer teleurgesteld in het college van burgemeester en wethouders in Bernheze. Het college wil tegen het advies van een projectgroep in, de kunstgrasvelden van de twee clubs vervangen en instrooien met het omstreden rubbergranulaat SBR.

Voor de zomerstop 2018 is een projectgroep aan de slag gegaan met de plannen voor het renoveren van de kunstgrasvelden bij Avesteyn en vv Heeswijk. De kunstgrasvelden zijn in 2008 aangelegd en moeten in 2019 vervangen worden.

In de projectgroep zaten vertegenwoordigers van beide clubs, een onafhankelijk adviseur en ambtenaren van de gemeente Bernheze. De projectgroep heeft onder meer gekeken naar de planning (in welke periode kan het kunstgras vervangen worden), naar het type mat en de instrooimogelijkheden. De voorkeur van de projectgroep gaat daarbij unaniem uit naar het zogeheten TPE (synthetisch rubber).

Toch stelt het college van B en W nu aan de gemeenteraad voor om voor het instrooien met SBR (rubbergranulaat) te kiezen, onder meer omdat het goedkoper is. „Daar zijn wij niet blij mee”, zeggen Peer Verkuijlen, voorzitter van vv Heeswijk, en Wilson Bosch, voorzitter van Avesteyn. „Ik vind het ook een merkwaardige gang van zaken. De uitkomst van het gezamenlijk overleg was dat we voor TPE zouden gaan. Nu kiest het college toch voor iets anders”, aldus Verkuijlen.

De twee clubs in Heeswijk-Dinther beraden zich nog op actie. „Want wij zijn hier niet blij mee", zegt Bosch. "Er is zoveel te doen geweest rond die rubberkorrels. Nu gaan we alles vernieuwen, dan heb je de kans om het anders te doen.”

SBR rubbergranulaat kwam twee jaar geleden negatief in het nieuws na een uitzending van het tv-programma Zembla waarin werd gesteld dat de rubberkorrels gevaarlijk voor de gezondheid zouden zijn. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft naar aanleiding van die berichten onderzoek gedaan naar de rubberkorrels. Volgens het RIVM is er 'een verwaarloosbaar risico voor de volksgezondheid'.

„We hebben begrip voor de gevoelens rondom SBR", zegt het college. „Toch zijn wij van menig dat we ons moeten baseren op ratio en wetenschappelijk onderzoek in combinatie met onze opgave om gemeenschapsgeld op een verantwoorde manier in te zetten.”

Het instrooien met SBR is namelijk een stuk goedkoper dat het gebruik van TPE. Als gekozen wordt voor SBR kost het vervangen van twee kunstgrasvelden ruim 520.000 euro. Het instrooien met TPE zou ruim 700.000 euro kosten, aldus berekeningen van de gemeente. In de begroting 2019 had de gemeente rekening gehouden met een bedrag van 200.000 euro per veld. Inmiddels is al duidelijk, ongeacht welk materiaal gebruikt wordt voor het instrooien, dat er extra geld nodig is.

De commissie Maatschappelijke Zaken bespreekt het voorstel voor vervanging van de kunstgrasvelden op dinsdag 9 oktober. (BRON: BRABANTS DAGBLAD)